Članak objavljen: 22.03.2018. u 10:29

KAO MEDICINSKA SESTRA JE 2.500 DJECE PROŠVERCOVALA U MRTVAČKIM KESAMA I KUTIJAMA ZA ALAT...

Irena Sendler koja je kao medicinska sestra prkoseći nacistima spasila od sigurne smrti 2.500 jevrejske djece, krijumčareći ih iz Varšavskog geta u mrtvačkim kesama, kesama za smeće ili u kutijama za alat, odvajajući ih od roditelja i odvodeći na sigurna mjesta gdje je pronalazila nejevrejske porodice koje bi ih usvojile ili zaštitile.

Ova neopevana heroina je preminula 2008. godine, a njen podvig je bio nepoznat decenijama nakon Drugog svjetskog rata. Sendlerova je sebi obezbijedila legalnu propusnicu u geto, a izradila je na hiljade lažnih dokumenata za krijumčarenu djecu i davala im lažni identitet.

 

 

 

Ime svakog djeteta je predano bilježila, kao i njihov lažni identitet, a spisak sa imenima od 2.500 djece je stavila u teglu koju je zakopala pod jedno drvo, nadajući se da će jednog dana nakon rata neko taj spisak pronaći i spojiti tu djecu sa svojim pravim roditeljima i upoznati ih sa njihovom prošlošću.

 

 

 

Kada su saznali za njene aktivnosti, nacisti su je zatvorili i mučili, polomili joj obe noge i ruke, ali ona je odbila da oda svoje saradnike i identitet bilo kog djeteta.

 

 

 

Pukim slučajem je preživjela i nakon rata otkopala teglu kako bi ujedinila djecu sa svojim pravim roditeljima rasutim širom Evrope, međutim, većina roditelja te djece je skončala život u gasnim komorama i u nacističkim logorima smrti.j

 

 

 

Odlikovana je najvišim poljskim odlikovanjem i proglašena za nacionalnog heroja, a proglašena je i za počasnog građanina Izraela.

 

Pred smrt je izjavila:

 

 

 

''I dalje se osećam krivom što nisam mogla da učinim više.''

izvor:Ekskluziva.ba
Članak objavljen: 22.03.2018. u 10:29
Facebook Komentari